volvo Renault Trucks

Johannes Ritsma winnaar van eerste NK Veiligste Chauffeur

11-06-2018

De allereerste editie van het NK Veiligste Chauffeur is zaterdag gewonnen door Johannes Ritsma uit Surhuisterveen. De Fries is in het dagelijks leven werkzaam voor Boonstra Transport (Haulerwijk).

Tijdens de finale, die plaats vond op de Automotive Campus in Helmond, streden de tien Veiligste Chauffeurs van Nederland om de felbegeerde titel. De prijs werd uitgereikt door Elly Blanksma, burgemeester van Helmond, en NK-ambassadrice Laurien Verstraten.

“Het voelt een beetje onwerkelijk”, reageerde Ritsma op het podium. “Bewustwording voor verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk, dat maakt deze titel voor mij ook zo waardevol. Of ik nog een tip heb voor alle medeweggebruikers? Geef elkaar de ruimte. Hou rekening met elkaar, probeer goed te anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en vooral, probeer niet altijd en overal de eerste te zijn. De weg is immers van ons allemaal.”

Het NK Veiligste Chauffeur is een maatschappelijke campagne van Volvo Trucks Nederland en TVM verzekeringen. De belangrijkste doelstelling is om het aantal ongevallen op de weg terug te dringen door bewustwording te creëren voor veiliger rijgedrag.

In totaal schreven ruim 1600 beroepschauffeurs zich in voor deelname aan het NK. De competitie begon begin maart met een online kennisfase. De beste honderd chauffeurs streden vervolgens op 21 april tijdens de halve finale in Beesd om de tien startbewijzen voor de finale.

De finaledag in Helmond stond vooral in het teken van praktijkoefeningen. Zo gingen de tien finalisten samen met een instructeur in een Volvo Safety Truck de openbare weg op voor een zogenoemde BBS-praktijkoefening (Behaviour Based Safety).Verder stond er onder andere een ogentest, een oefening in een simulator en een manoeuvreeroefening op het programma.

Na alle oefeningen kwam Ritsma als winnaar uit de bus. De eindstand van het NK Veiligste Chauffeur ziet er als volgt uit:

1. Johannes Ritsma (Surhuisterveen)
2. Dinant Mombarg ((Lochem)
3. Martin Kolff (Goedereede)
4. Nathaly Bol (Klazienaveen)
5. Corné Lauwers (Alphen, NB)
6. Edso Sluijsmans (Deurne)
7. Vincent ten Zijthof (Heeten)
8. Martijn Klink (Meppel)
9. Jan Vos (Meteren)
10. Hans Thijssen (Haps)

De hoofdprijs van het NK Veiligste Chauffeur is – naast de eer om zich een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland te mogen noemen – een volledig verzorgde reis voor twee personen naar de Verenigde Staten. Een onderdeel van die reis is een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley.

Paul Haverkamp, directeur verkoop TVM verzekeringen vertelt: “Op het gebied van veiligheid in de logistieke en transportsector is TVM verzekeringen al meer dan vijftig jaar zeer actief. Bij negentig procent van de ongevallen op de weg speelt menselijk falen een rol. TVM verzekeringen heeft diverse initiatieven om eraan bij te dragen dat de chauffeur aan het einde van zijn of haar werkdag weer veilig thuis komt. Het NK Veiligste Chauffeur, met meer dan 1600 deelnemers, heeft als doel gehad om bewustwording van veilig rijgedrag te vergroten en daarna verandering van het gedrag te realiseren. Want een veilige chauffeur is iemand die kan anticiperen, die onder alle omstandigheden rustig blijft en die zijn vakkenis op de juiste wijze toepast.”

“Zero accidents waarbij een Volvo-truck betrokken is. Dat is waar Volvo Trucks zich sterk voor maakt en dat is een belangrijke pijler achter de samenwerking met TVM voor het NK Veiligste Chauffeur geweest. Volvo Trucks is erg tevreden over de hele competitie. We hebben een directe dialoog over veiligheid gehad met ruim 1600 professionele chauffeurs. We hebben hun kennis en inzichten kunnen delen met de minister, wetenschappers en beleidsmakers. Uiteindelijk denken we hiermee het kennisniveau naar een nog hoger niveau te hebben gebracht en positieve aandacht te hebben gegenereerd voor de professionaliteit van beroepschauffeurs bij alle weggebruikers. We hebben veel positieve feedback ontvangen van professionele vervoerders die onze doelen ondersteunen”, aldus Charles Engelaar, directeur marketing en communicatie Volvo Trucks Nederland.

“TVM verzekeringen wilde met de maatschappelijke campagne rond het NK Veiligste Chauffeur enerzijds bewustwording vergroten voor verkeersveiligheid. Anderzijds wilden we laten zien, zeker ook aan medeweggebruikers, dat het vak van beroepschauffeur ook daadwerkelijk een vak is dat door professionals wordt uitgeoefend. Via een serie inhoudelijke video’s, onder andere vertoond in RTL Transportwereld, hebben we geprobeerd dat aspect goed voor het voetlicht te brengen. In de competitie zijn de chauffeurs getest op hun parate kennis, zowel in theorie als praktijk, hun rijstijl en hun gedrag achter het stuur. De tien finalisten mogen zich met recht ambassadeurs van de gehele transportsector noemen”, concludeert Frank Woestenburg, manager corporate communicatie TVM verzekeringen.

Ontvang als eerste het laatste nieuws

Nebim Groep deelt elke maand een interessante nieuwsbrief boordevol informatie, weetjes en nieuws over haar assortiment trucks en bedrijfswagens, services en deals!

Door me in te schrijven ga ik akkoord met het privacybeleid

Nebim Nederland
Risseweg 36
6004 RM Weert

+31 (0)495 58 37 00
info@nebim.eu
Nebim Belgie
Industrieweg 150
B-9030 Mariakerke (Gent)

+32 (0)9 216 86 30
info@nebim.eu